top of page
IMG_7973_edited.jpg

Onze missie

veg-black-warped-10.png

Rekub werd in 2015 opgericht door Marijke en Ellien.  Na een avond op café onstond Rekub en de goesting om actie te ondernemen tegen voedselverspilling. Want 1/3de van al het voedsel dat wereldwijd geproduceerd wordt, wordt verspild. Exuberante cijfers. Rekub lanceerde daarom verschillende pop-up restaurants, o.a. in het Felix Pakhuis en het Zuiderpershuis. Chef-koks maakten er een lekker 3-gangen menu met ingrediënten die normaal verspild zouden worden: scheve groenten en fruit, vis van bijvangst of onbeminde delen van het varken. Vervolgens volgde een app die handelaars de kans gaf hun overschotten te publiceren.

Sinds eind 2023 staat Marijke aan het roer van Rekub. Bijgestaan door Charlotte die af en toe een dag mee komt bakken. Marijke geeft halftijds les en is van kindsbeen af bezig met het maken van pralines en desserts. Ze werkte als chocolatier en patissier in de VS, werkte mee bij Instroom en zet nu haar passie
hier verder.

veg-black-warped-11.png

Maar Rekub wilde een stapje verder. Er werd nagedacht: chocolade en lelijke groenten combineren, dat kon werken. Dus werd er geëxperimenteerd en werd er een luxeproduct gemaakt van iets lelijks. Met Seppe Nobels, groentechef bij uitstek, werden de pralines gefinetuned.

IMG_7280.jpeg
Layer 8.jpg

Bij Rekub worden dus niet enkel heerlijke pralines gemaakt, er wordt een verschil gemaakt en voedselverspilling wordt nog meer op de kaart gezet. En dat is belangrijk, want voedselverspilling is verantwoordelijk voor bijna 10% van de globale CO2-uitstoot. Mocht voedselverspilling een land zijn, is het de derde grootste uitstoter van CO2. Dat maakt voedselverspilling een zaak van iedereen. Het raakt iedereen. De tijd is rijp voor initiatieven die uitdagen om een andere kijk te nemen op ons voedselsysteem.

 

Bedankt om mee voedsel te redden!

veg-black-warped-06.png
bottom of page